Nederland Fietsland! Waarom is "De Fiets" zo belangrijk voor ons?

Met maar liefst 32.000 km. aan officieel fietspad, kent Nederland een ongekend aantal fietsers en fietsen. Waarom!?

Meer fietsen dan mensen

Nederland is hét fietsland bij uitstek. Ons land telt maar liefst 32.000 kilometer aan officieel fietspad. Omgerekend bijna twee meter per inwoner. Nergens ter wereld zien we vergelijkbare cijfers. Het moet dan ook raar lopen wil je ergens niet kunnen komen per tweewieler. Misschien is dat wel de verklaring voor het feit dat er zo’n 22 miljoen rijwielen geregistreerd staan in Nederland. Maar waarom stappen we eigenlijk zo massaal op onze fiets? Hoe is dat zo gekomen? We duiken in de geschiedenis van het fietsen in ons kikkerlandje.

Van speeltje voor rijke jongeren, tot praktisch vervoersmiddel

Voor de gemiddelde toerist is de fiets net zo onlosmakelijk verbonden met Nederland als klompen, tulpen en kaas. En dat is niet zo gek. We fietsen hier inmiddels ruim 200 jaar. In de beginjaren was de fiets vooral een speeltje voor de rijke jongeren. Voor de gewone Nederlander was het stalen ros met het gigantische voorwiel en minuscule achterwiel te duur en te gevaarlijk. De ontwikkeling stond echter niet stil en langzaam maar zeker werd de fiets gemeengoed in ons land. Voornamelijk voor praktische doeleinden werd de bekende tweewieler steeds vaker in gebruik genomen.

Niet meer weg te denken

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bleek dat ook de bezetters graag op onze fietsen reden. De fiets had in deze periode een mythische status onder Nederlanders. ‘Geef me mijn fiets terug’, was een veelgehoorde kreet in de eerste jaren na de oorlog. Toch verdween de fiets door de opkomst van de auto in de jaren na de oorlog snel naar de achtergrond. Slechts tijdelijk, zo bleek. De geliefde fiets maakte in de zeventiger jaren een sterke comeback als populair vervoersmiddel in de hippiecultuur. Sindsdien is de fiets niet meer weg te denken uit het straatbeeld en blijft het vervoersmiddel zich alsmaar verder ontwikkelen. De e-bikes zijn daar het meest recente voorbeeld van.

Ook als we kijken naar de ontwikkeling van zelfrijdende auto's, kunnen we concluderen dat de fiets een belangrijke rol speelt op het gebied van innovatie en softwareontwikkeling. Denk aan zelfrijdende auto's die prima een lang, recht stuk kunnen rijden. De eerste volledig zelfrijdende auto's in een van onze binnensteden is echter nog toekomstmuziek, en de fiets is hiervan de belangrijkste oorzaak. De hoeveelheid en de beweeglijkheid van fietsers maakt het vooralsnog onmogelijk om binnenstedelijk verkeer volledig te automatiseren. De ingeburgerde fiets echter, die brengt je overal waar je wezen moet!

De mobiele fietsenmaker

Evenredig aan de ontwikkeling van de fiets, is ook de fietsenmaker met zijn tijd meegegaan. Juist omdat we al fietsend zo ontzettend veel kilometers maken én omdat er steeds meer techniek schuilgaat in een fiets, wil deze nog wel eens gebreken vertonen. Vervelend als u ver van huis bent en er geen fietsenmaker in de buurt is. Ook daar is anno 2019 een perfecte oplossing voor: de mobiele fietsenmaker. Wij staan voor u klaar wanneer u met panne langs de weg staat. Bel 06 - 307 155 04 en we zorgen dat u snel weer verder kunt.

Probleem met uw fiets? Neem contact op!